25 Mart 2020 Çarşamba


APARTMAN HAVALANDIRMASI NASIL OLUR ?

Evde düzgün çalışan havalandırma, yıllarca kendini hatırlatmayabilir. Bununla birlikte, bu sistemdeki en küçük arızalar anında dairelerdeki hava kalitesinde gösterilir - pencereler buğulanır, duvarlarda küf görünür ve mutfak veya banyodan tüm odalara yayılır. Dairede havanın bağımsız olarak nasıl organize edileceği ve mevcut verimliliğin nasıl iyileştirildiği havalandırma sistemi? Bu sorunları anlamaya çalışalım.

  Apartman Havalandırma Sistemleri Nasıldır ?

Özel ve apartman binalarındaki havalandırma sistemi ısıtma, elektrik ve tesisattan daha az önemli değildir. Bu bileşenlerin etkili bir şekilde çalışması, konforlu bir konaklama için anahtardır. Havalandırma sistemi karmaşık ve oldukça karmaşık bir konsepttir. Bu nedenle, kuruluşuna devam etmeden önce, yapısını ve çalışma prensibini anlamak gerekir.
Çoğu durumda, dairelerin kiracıları havalandırma ayarlamayı düşünmez - geliştiricinin endişesi budur. İnşaat aşamasında, banyoya ve mutfağa açılan havalandırma kanalları ve geçitler kurulur. Taze havanın akışı ve egzoz havasının giderilmesi doğal bir şekilde gerçekleşir - hafifçe açılan pencerelerden, kapılardan veya pencerelerden bir "çekim" vasıtasıyla gerçekleşir.

Doğal havalandırma bir çok önemli avantaja sahiptir:
  • özerklik - hava değişimi elektriğe bağlı değildir;
  • düşük ekipman ve kurulum maliyeti;
  • insan sağlığına elverişli doğal koşulların yaratılması.
Böyle bir sistemin dezavantajları, operasyonun hava koşullarına bağımlılığını içerir:
  • şiddetli rüzgar ters çekişe neden olur ve sokaktaki artıklar havalandırma kanalından “uçabilir”;
  • doğal havalandırma sisteminin normal çalışması için, koşul karşılanmalıdır - odadaki sıcaklık dışardan yüksektir.
Evin inşası sırasında "nefes almayan" yapı malzemelerinin kullanılması, hermetik, ses yalıtımlı pencerelerin ve kapıların montajının apartman dairesinde hava değişimi üzerinde olumsuz bir etkisi vardır. Doğal havalandırma, fonksiyonlarını tam olarak yerine getirmez ve kullanımına ihtiyaç vardır. ek aygıtlar.
Doğal havalandırmaya alternatif, zorla egzoz ve zorla havalandırma sistemlerinin düzenlenmesidir.
Dairede zorunlu egzoz havalandırması, atık hava kütlelerinin etkili bir şekilde uzaklaştırılmasına katkıda bulunan fanların çalışmasına dayanmaktadır. Cihazlar banyo / mutfağın havalandırma şaftına monte edilmiştir.
Dairede zorla havalandırma özelliği, takılan giriş cihazı (valf) yoluyla sağlanan hava beslemesi ve doğal taslaktan uzaklaştırılmasıdır.

  Apartmanda havalandırma için gerekenler. Hava kurları

Mevcut sağlık normlarına göre, dairenin her odasında egzoz havası 30 dakika içerisinde tamamen temiz hava ile değiştirilirse havalandırma yeterli kabul edilir.
Optimal temiz hava miktarını bağımsız olarak belirleyebilirsiniz. Havalandırma sistemi organizasyonunun belirlenmiş normlarını daire alanı ve konut sayısı ile karşılaştırmak gerekir.


1’de metrekare  hava akış alanı en az 3 metreküp / saat, 1 kiracı - 30 metreküp / saat olmalıdır

  Havalandırmanın etkinliğini kontrol etme

İlk olarak, çok katlı binalarda, her daireye tek bir tedarik ve egzoz borusundan bir havalandırma beslemesi var. Ancak, bazen mevcut sistemin gücü normal bir hava değişim seviyesi için yeterli değildir.
Havalandırma sisteminin etkinliğini kontrol edebilir ve hava değişiminin kalitesi hakkında bir sonuca varabilirsiniz. Kontrol yolları:Bu önemlidir! Bu yöntemlerin, hava değişiminin çok az olduğu sıcak havalarda kullanılması önerilmez.

  Dairede havalandırma düzenlemesinin çeşitleri kendi elleriyle

  Dairede havalandırma tesisatı: cebri hava ve egzoz tesisatı

Dairede cebri havalandırma sistemi birkaç şekilde uygulanabilir:
  • monoblok kurulum;
  • dizgi sistemi
Monoblok kompleksinde tüm elemanlar, iyi bir ses yalıtımı ile donatılmış tek bir binada monte edilir. Monoblok arz ve egzoz ve arz türü ayırt edilir. Bu tür bir havalandırma sistemi, gürültüsüz ve kompakt olduğu için daireler için en uygun çözümdür.Monoblok kompleksi ek olarak bir filtre, bir hava nemlendirici ve bir ısı eşanjörü ile donatılabilir. Isı eşanjörü sayesinde egzoz ve emme kanalından geçer. Cihaz sayesinde egzoz havası gelen akışları ısıtır - bu da odayı ısıtmanın maliyetini düşürür.
Konsey. Filtreli bir dairede cebri havalandırma, temiz, temiz hava girişi sağlar. Filtre cihazı, içeri çekilen havanın kalitesine göre seçilir.
Yazılı havalandırma ayrı parçalardan monte edilir. Genellikle şunları içerir:
  • tedarik / egzoz fanları;
  • ısı eşanjörü;
  • besleme / egzoz havası filtresi;
  • otomasyon sistemi;
  • hava ısıtıcı;
  • nemlendirici / kurutucu / hava dezenfektanı ve diğer cihazlar.
Düşük güç koşullarında, daireye havalandırma tesisatı, bir tip belirleme düzeni kullanılarak asma tavan altında yapılabilir. Daha güçlü bir sistem yerleştirmek, apartman ortamında zor olan ayrı bir oda gerektirir.


  Kanal bölümünün hesaplanması

Kanal bölümünün boyut seçiminin bir uzmana bırakılması tavsiye edilir. Ancak, büyük bir arzu ile bu çalışma bağımsız olarak yapılacaktır.
Kanalın boyutu aşağıdaki faktörlerden etkilenir:
  1. Birim zaman başına besleme / egzoz havası akışı.
  2. Üretilen. Parametre değeri 1,5-8 m / s arasında değişir.
  3. Malzeme imalat kanalı Çoğu zaman, bu eleman galvanizli çelikten yapılmış, ancak plastik, paslanmaz / siyah çelikten yapılmış bir hava kanalı olan sistemler var.
Siyah çelik, hava akımına direnci artıran pürüzlü bir yüzeye sahiptir. Bu özellik giriş kanalının çapında bir artış gerektirir.
Kanal boruları yuvarlak, oval veya dikdörtgen şekli. Boyutları eşdeğer çapın değerine göre belirlenir.
Hava kanallarının boyutlarını hesaplama prosedürü:
  1. Aşağıdaki formüle göre egzoz veya besleme havası miktarını belirleyin: L = V * K, burada L hava akışının istenen değeridir; V, odanın hacmidir; K - saat başına hava güncelleme sayısı. Örneğin, 65 metrekare dairede. ve tavan yüksekliği 2.5 m, optimum hava akış hızı (65 x 2.5) / 2 = 81.25 metreküp / saattir.
  2. Havalandırma kanalını aşağıdaki formülü kullanarak hesaplayın: S = L / (W * 3600), burada W = 1 m / s ve değer 3600 bir sürü zaman birimi için kullanılır. Böylece, S = 81,25 / 3600 = 0,02257 m2.
  3. Elde edilen değeri aşağıdaki formüle göre yarıçap değerine çevirin: R = √S / π. Örneğe göre, kanal yarıçapı: √0.02257 / 3.4 = 0.085 m veya 8.5 cm olacaktır.
  4. Çap yuvarlama ile büyük bir şekilde alınmalıdır - yaklaşık 20 cm.
Konsey. Standart olmayan bölümden bir boru seçerken (dikdörtgen / kare), boyutları yaklaşık 18 * 18 cm olmalıdır (örneğin koşullarına göre)
Hava kanallarının sabitlenmesi özel kelepçelerle yapılır. Kanalın kurulum sırası birkaç aşamaya ayrılabilir
  1. Borunun sabitlenmesinin yüksekliğini belirleyin.
  2. İlk kanalı sağlanan deliğe yerleştirin - genellikle tavanın altında. Kendine böyle bir delik açmayı başarması muhtemel değil. Elmaslı delme yapan şirketlerin yardımına başvurabilirsiniz.
  3. Bağlantı kanalını gerçekleştirmek için duvarın yakınında. Boruyu boyunduruk ile dolaştırmak ve konumunun düzgünlüğünü kontrol etmek için.
  4. Tavanda bir delik açın ve kelepçenin bir kenarını sabitleyin.
  5. Tavanda başka bir delik açın ve kelepçenin ikinci kenarını kanal yatay olacak şekilde sabitleyin.
  6. Kelepçe 1.5-2 m arasındaki mesafeyi geri çekin ve ayrıca boruyu sabitleyin. Hava kanalı her bölümün başında ve sonunda sabitlenmelidir. Bağlantı bölümlerine özel dikkat gösterilmelidir - bunlar vidalarla birlikte sabitlenmiştir.
Yatay kanallarda fan bulunmalıdır. Konum seçimini ve fan gücünü profesyonellere vermek daha iyidir.

  Havalandırma sisteminin yeniden yapılandırılması: giriş vanası ve egzoz cihazının montajı

Fan, bağımsız olarak, emme vanası ve egzoz cihazından oluşan dairede havalandırma yapacaktır. Vana duvara, genellikle pencere pervazına ve akü arasına monte edilir. Dahili açıklık sayesinde dış hava içeri girer, bataryanın yakınlığı nedeniyle bir miktar ısınır ve odaya daha fazla iletilir.
Giriş valfinin kurulum prosedürü:Egzoz fanları kullanarak havalandırma sisteminin performansını artırmak için. Cihazı seçip yüklerken bazı kurallara uymalısınız:
  1. Fanın banyonun gücü odanın hacminin yedi katıdır, mutfak için odanın alanı 10 ile çarpılmalıdır.
  2. Banyoda, artan neme tepki veren bir cihaz kurmak daha iyidir.
  3. Bir zamanlayıcı ile tuvalet yerleştirme ünitesi için. Belli bir süreden sonra başladıktan sonra fan kapanır.
  4. Mutfakta, ince bir ağa sahip bir model seçmek arzu edilir - bu, odayı enkaz ve böcek parçacıklarından koruyacaktır.
  5. Banyonun egzoz fanı, anahtara bağlanabilir. Cihaz, banyoya ışığın dahil edilmesiyle aynı anda başlayacaktır"Egzoz" montajı talimatlara göre yapılır. Kasayı duvara kendiliğinden vidalayan vidalarla tutturmak yeterlidir.
    Konsey. Havalandırma sisteminin performansını arttırmak, zemin ve iç kapılar arasındaki boşluklara katkıda bulunur. Optimal boyut  çatlaklar - 1-1.5 cm

      Hava değişim iyileştirmesi - havalandırma kanallarının temizlenmesi

    Ev uzun bir süre boyunca inşa edilmişse, havalandırma işleminde sorunların hava kanallarının kirlenmesi ile ilişkilendirilme olasılığı yüksektir. Koridorları temizlemek için konut departmanına başvurmanız ve ilgili uzmanları aramanız gerekir - sorunu kendiniz tamamen çözemezsiniz.
    Dairenizin yanından, ince çelik veya esnek bir kabloya tutturulmuş geniş bir fırça ile temizlik yapabilirsiniz. Ev yapımı tasarım görünür bir havalandırma kursu için gitmeli. Küçük kirlilik uzun tüplü bir elektrikli süpürgeyle de temizlenir.
    Bu önemlidir! Temizleme işleminde havalandırma kanalı son derece dikkatli olmalıdır. Eşekarısı ve farelerin yuvalarını bu geçitlerde inşa etmeleri nadir değildir.
    Apartmanlardaki havalandırma genellikle yetersizdir. Bu nedenle, çocuklar ve yetişkinler hastalanır, mobilyalar bozulur, bina yapıları mantarlarla kaplanır. Ne hava temizleyicileri ne de ev tipi klimalar sorunları çözmez. Hava hijyeni için odalarda hava sirkülasyonu gereklidir. Her aile pahalı bir havalandırma sistemi kuramaz. Bununla birlikte, tazelik savaşında, en basit ve en erişilebilir teknolojileri benimseyen, az miktarda kanla karşılaşabilirsiniz.

    www.alfavent.com.tr 0312 394 25 89 0552 717 65 52 info@alfavent.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

RADYAL FAN HESAPLAMA Fanlar pompalar gibi, fakat pompalardan farklı olarak sıvı yerine havanın veya gazın basınçlandırılarak aktarılmas...